Gürültü kaynaklı işitme kaybı, önleme gücüne sahip olduğumuz tek işitme kaybı türüdür. Bu tür işitme kaybının neden meydana geldiğini ve nasıl önlenebileceğini öğrenin.
Gürültü kaynaklı işitme kaybı, aşırı gürültünün iç kulaktaki bazı işitme mekanizmalarına zarar vermesi ile oluşur. Yüksek sesler yolculuklarına ses kaynağından başlar: Tabanca, patlama veya güçlü hoparlörlerden çıkan ses, havada ilerler ve kulaktan geçerek kulağın içinde zarar vermeye başlar.
Gürültü ne zaman tehlikeli hâle gelir?
Genel olarak, aşağıdaki durumlar sizin için tehlike anlamına gelir:
- Sesinizi duyurabilmek için arka plan gürültüsü nedeniyle bağırmak durumunda kalıyorsanız,
- Eğer gürültü kulaklarınızda acıya veya çınlamaya neden oluyorsa,
- Gürültüye maruz kaldıktan sonra birkaç saat boyunca işitmede zorluk çekiyorsanız
İşitme duyumuza hasar veren etken, duyulan sesin yoğunluğu ve süresidir. Ses, desibel (dB) cinsinden ölçülür. 0 dB, insan kulağının duyabileceği en düşük seviyeli sestir; 180 dB ise, uzaya fırlatılan bir roketin çıkaracağı gürültü olarak düşünülebilir. Günlük yaşamlarımızda normal sohbetler 60 dB, çim biçme makinesi 90 dB, zincirli testere 100 dB, gürültülü bir rock konseri 115 dB ve jet uçağının motoru 140 dB seviyesinde seyreder. Birçok uzman, 85 desibelin üstündeki seslere devamlı maruz kalmanın sorunlara yol açacağı yönünde hemfikir. Yüksek seviyeli seslere ve gürültüye ne kadar uzun süre maruz kalır ve ne kadar yakın olursanız, hasar görme riski de o kadar yüksek olur.