Kulak çınlaması şaşırtıcı derecede yaygın. İnsanların yaklaşık %10’u kulak çınlamasını her zaman yaşıyor.
Bu rahatsızlık her ne kadar iyileştirilemiyorsa da, etkisini önemli ölçüde azaltacak önlemler almanız mümkün.
Kulak çınlaması duyan kişilerin %80’i, farkında olmasalar bile belli bir seviyede işitme kaybına sahip kişilerdir. Ancak, kulak çınlaması her ne kadar işitme kaybı ile el ele gitse de bir hastalık değildir. Kulak çınlaması, birçok farklı nedenle meydana gelebilen bir semptomdur ve hiçbir belirgin nedeni olmadan bile başlayabilir. Stres, kaygı, öfke ve uykusuzluk gibi ciddi etkileri beraberinde getirerek ciddi bir etkiye sahip olabilir. Kulak çınlamanızı kontrol altına almak için atmanız gereken ilk adım, size uygun bir tedavi planını birlikte geliştirebileceğiniz bir uzmana danışmaktır.
Kulak çınlamasının nedenleri
Kulak çınlaması iç kulak ile beyin arasında herhangi bir noktada meydana gelebilir ve sürekli, aralıklı, geçici veya kronik olabilir.
Kulak çınlamasının nasıl başladığı halen kesin olarak bilinmemektedir; ancak tıpkı işitme kaybında olduğu gibi kulak çınlaması da birçok farklı nedenden kaynaklanabilir.
Yüksek seslere maruz kalma
Doğal yaşlanma süreci
Ani darbe sesleri
Baş ve boyuna gelen yaralanmalar
İlaca tepki
Duygusal sıkıntı veya stres
Kulak çınlaması ve beyin
İşittiğimiz zaman ses dalgaları kulak kanalından orta kulağa gider ve oradan da beyne iletilir. İç kulaktaki tüy hücreleri, ses dalgalarını elektrik sinyallerine dönüştürür ve bu sinyaller beyne gider. Beyin de bu sinyalleri anlamlı bilgiye, yani duyduğumuz sese dönüştürür.
Peki aslında ses yokken ses algısını oluşturan etken nedir?
Durum hastadan hastaya değişiklik gösterse de, uzmanlar kulak çınlamasının çoğu zaman iç kulaktaki tüy hücrelerinin hasar görmesinden kaynaklandığı görüşünde. Uzmanlar, kulaktan gelen indirgenmiş sinyallerin beyin tarafından yanlış yorumlandığını ve bunun ses algısına neden olduğunu düşünüyorlar. Bu ses algısı, gerçekten olmayan kulak çınlaması sesidir. Kulak çınlamasının semptomlarını yaşıyorsanız, işitme uzmanına başvurun.
Ses terapisi, kulak çınlamasının semptomlarını hafifletebilir.
Çeşitli sesler dinlemek, kulak çınlamanızı yönetmekte faydalı bir araç olabilir. Zaten duymakta olduğunuz seslere rahatlatıcı seslerin eklenmesi, dikkatinizi başınızın içinde duyduğunuz sesler yerine duymak istediğiniz seslere yönlendirmenizi sağlayarak kulak çınlamasının etkisini hafifletebilir. Örneğin, bir odada sadece tek bir kemanı dinlediğinizi düşünün. Keman tek başına çaldığında sadece ona odaklanabilirsiniz; ancak kemana bir senfoni orkestrası ilave ettiğiniz zaman kemanin sesi daha az belirgin olur ve duyduğunuz ses bütününün bir parçasına dönüşür.