Skip to content Skip to footer

İşitme kaybı nedir?

Altı yetişkinden biri belli ölçüde işitme kaybına sahiptir.

İşitme kaybı, hecelerin ve seslerin duyulmasını zorlaştırabilir. Örneğin a, o ve u gibi yüksek sesli ünlü harfler, f, s ve t gibi tiz sesli ünsüz harfleri boğabilir. Bu nedenle, işitme kaybı olan kişiler, insanları duyabildiklerinden fakat ne söylediklerini anlamadıklarından yakınırlar.

İşitme kaybı neden meydana gelir?

İşitme kaybı çoğu zaman ilerleyen yaşla ilişkilendirilir; ancak nedeni her zaman bu değildir. İşitme kaybı her yaşta meydana gelebilse bile, çoğu zaman 65 yaşından sonra oluşur. Enfeksiyonlar, yaralanmalar veya doğum kusurları da işitme kaybına neden olabilir. 

Yaş kaynaklı işitme kaybı

Yaşımız ilerledikçe daha hafif ve tiz sesleri duyma kabiliyetimizi kaybedebiliriz. Kuş cıvıltısı duymadan yaşamak mümkün; ancak konuşmanın yapı taşlarından bazılarını kaybettiğiniz zaman yaşam çok daha zor hâle gelir.

Yaş kaynaklı işitme kaybı, işitme sisteminin yıllar içinde yıpranması nedeniyle meydana gelir. En sık karşılaşılan semptomlar ise, hafif sesleri ve gürültülü ortamlarda konuşmaları duymakta çekilen zorluklardır. Diğer aile fertleri, yaş kaynaklı işitme kaybını çoğu zaman daha erken vakitte, işitme kaybını yaşayan kişi henüz durumdan gerçekten şikâyetçi olmadan önce fark ederler

Gürültü kaynaklı işitme kaybı

Bu tür işitme kaybı, genelde aşırı gürültüye fazla maruz kalındığında meydana gelir. Bu nedenle işitme kaybı riski taşıyan kişiler arasında ör. ordu mensupları, polis memurları, inşaat işçileri, fabrika çalışanları, çiftçiler, diş doktorları ve anaokulu öğretmenleri bulunur. Rock konserleri ve MP3 çalarlar da işitme duyusuna zarar verebilir. Yüksek seviyeli görüntülere devamlı maruz kalınması, işitme kaybını hızlandırır. Aşırı gürültüye maruz kalıyorsanız her zaman kulak koruması kullanmanız bu nedenle önemlidir.

İşitme kaybı tipleri

İşitme kaybının en sık yaşanan nedenleri, ilerleyen yaş veya yüksek gürültüye aşırı maruz kalmaktır. Ancak, işitme kaybı enfeksiyonlar, başa alınan bir yara, kanser tedavileri veya belli ilaçlar nedeniyle de meydana gelebilir.

İşitme kaybı, iç ve dış kulaktaki sorunlardan veya iç kulakta hasar görmüş hücre veya dokulardan dolayı da meydana gelebilir. Ancak, işitme kaybının nedeni her ikisi de olabilir.

Dış ve orta kulakta işitme kaybı (iletken)

İletken işitme kaybı, dış ve orta kulakta olan ve sesin iç kulağı iletilmesini engelleyebilen sorunlardan kaynaklanır. En şık karşılaşılan nedenler arasında kulak kanalında birikmiş kir, delinmiş kulak zarı, orta kulakta sıvı veya hasar görmüş ya da kusurlu orta kulak kemikleri (oselet) bulunuyor.

İç kulak işitme kaybı (sensorinöral)

Bu tür işitme kaybı iç kulaktaki hassas sinir lifleri hasar gördüğünde meydana gelir. Oluşmuş olan hasar, sesin düzgün bir şekilde iletilmesini engeller. Sensorinöral işitme kaybının nedeni gürültüye aşırı maruz kalma olabilir; ancak en sık rastlanan nedeni doğal yaşlanma sürecidir. Bazı kişilerde algılayıcı hücrelerin aşınması 50 yaşında başlasa bile, bazı kişilerde 80 yaşında bile kayda değer bir işitme kaybı yaşanmaz. Bu tür işitme kaybı çoğu hastada kalıcıdır.